Derbydags, med omvänt snuthäng på fredag

Jag har tidigare rapporterat runt vårt arbete med Stockholmspolisen för att förbättra allas situation runt framför allt derbymatcherna. Detta har nu lyckats spilla över till en dialog även med polisen i Göteborg och Malmö. På fredag sitter BG och AIK-Alliansen i kommenderingsmöte på polishuset inför årets sista derby mot gnaget.

Eftersom jag tidigare hyllat de som hyllas bör, alltså Göteborgspolisen efter deras klart godkända insats när vi var på plats mot IFK senast, så vill jag också passa på att säga detsamma om Malmöpolisen. Om vi tidigare haft problem i Gbg så har situationen varit ännu värre i Skåneland. Vi hann aldrig få till ett möte med polisen i Malmö på plats inför MFF-matchen men lyckades framföra den kritik som finns från supportersidan, men även hur mycket bättre Gbg-polisen hanterade sin kommendering.

Och detta lyckades. Vi är alla eniga om att Malmöpolisen förtjänar cred för hur de ändrat attityd och arbetsmetoder när vi var på plats. Det spelar ingen roll om vi har hundratals historier om hur de gjort bort sig tidigare, de kan säkert berätta liknande om oss, utan det viktiga är att vi jobbar på att hitta lösningar nu och i framtiden. Och att vi bjuder på positiv feedback när någon förtjänat det. Och både i Gbg och i Malmö har polisen förbättrat läget avsevärt, så att supportrarna slapp råka illa. Och detta är ett stort steg framåt som vi tar med oss nästa år.

Dessutom har vi lyckats förbättra dialogen med supporterpoliserna på ett bra sätt. Allt detta som ett resultat av att vi numera kommunicerar på ett bra sätt då vi satt oss ned och bestämt oss för att lyssna och hitta konstruktiva lösningar, inte bara gnälla.

Polisen måste förstå att ALLA supportrar på plats är enskilda individer och ingen ska behöva behandlas på ett felaktigt sätt. Vi är väl införstådda med att de individer, oavsett vem, som begår handlingar som bryter mot reglerna riskerar att råka ut för polisen, och detta måste man acceptera, inga konstigheter med det. Så nu hoppas vi att polisen på hemmaplan ska ta över stafettpinnen, för trots att vi har haft en bra dialog sedan ett år tillbaka så känner vi att det finns fortfarande en del att önska från polisens sida på Råsunda. Viljan finns där, men polisen på gatan måste fortfarande leva upp till denna.

Polisen bör –

– Ändra attityd, ALLA poliser ska ha fokus på service för supportrarna. Använd inte kränkande beteende. ”To Protect And Serve” heter det väl?

– Agera med fingertoppskänsla. Skapa inte stora problem genom onödigt och aggressivt agerande mot små problem.

– Differentiera supportrarna, majoriteten är absolut inga huliganer och ska inte bli behandlade som sådana.

– Behandla alla korrekt, även bråkstakar. Kränkta människor förvärrar problemen i framtiden. Polisen har ingen rätt att behandla någon med övervåld, oavsett vad denna gjort sig skyldig till.

– Acceptera, och motarbeta inte, när vi fotar och filmar polisens arbete.

– Lämna ut tjänstenummer och namn på begäran.

– Hänvisa korrekt och underlätta om någon vill göra en polisanmälan.

– Finn lösningar som garanterar förändringar och att dessa direktiv når fram till den enskilda polisen på gatan.

Jag hoppas att detta skapar ett bättre klimat i framtiden mellan polis och supportrar och även klubbarna. Sedan kommer det alltid att finnas killar som gillar att utmana varandra och att utmana polisen, men det är en helt annat sak.

/Frank

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: