Angående polisbanderollerna på läktaren

Ungdomligt oförstånd.

Det låter lite som att omyndigförklara någon. Och det vill man väl helst göra med dem som valde att ta med en banderoll till Söderstadion som hyllar Jackie Arklöv.

Bakgrunden till de banderoller som presenterades i klacken före matchen mot Elfsborg är att ett stort problem för den vanliga supportern som går på match idag stavas polisen. Större delen av den ordningsstörning och de problem som finns runt allsvenskans matcher men främst Stockholmsderbyna orsakas av polisen. Majoriteten av de personskador som rapporteras orsakas av polisen. Det självklara, att ingen oskyldig ska behöva drabbas av polisbrutalitet, gäller inte i samband med dessa matcher. Detta har supportrarna nu tröttnat på och en dialog har inletts med polisen om detta. Men trots att polisledningen i stort är ense med supporterrepresentanterna om problemen så har vi tyvärr ännu inte sett någon större skillnad hos polismannen/kvinnan på gatan. Detta är inte acceptabelt.

Dessutom har våra supportrar som valt att följa Hammarby på bortamatcher råkat ut för en än större polisbrutalitet och tvingats både polisanmäla och JO-anmäla polisen för övervåld och rena tjänstefel. Detta har satt igång ett maskineri på allra högsta nivå. Här är alltså bakgrunden till varför bl a våra ultrasgrupperingar känt en stor frustration över situationen och valde att manifestera detta på läktaren mot Elfsborg.

Förklaringen – Det skedde banderollmålningar inför matchen med ultraskillar och andra ur klacken. Jag har fått det förklarat för mig att några av dessa individer var: unga, påverkade av alkohol, tyngda av Hammarbys utsatta läge, upphetsade och frustrerade av sina negativa erfarenheter av polismakten och med att för stunden överflöd av testosteron, adrenalin och lättillgängligt vi-mot-dem-hat. Varav Arklövbanderollen föddes. Detta är alltså en förklaring, som självklart inte ursäktar det inträffade. När det sedan blir dags att samla ihop sig för transport till Sös så anser de andra på plats att just Arklöv-banderollen inte tillhör det bästa arbetet som utförts under dagen varpå denna allmänna inställning förpassar banderollen in i ett hörn i materialboden.

Efteråt kan ingen jag talat med ur Tifogruppen eller de andra närvarande grupperingarna förklara vem som trots allt fått för sig att plocka med banderollen eller varför. Alla Hammarbys ultrasgrupperingar inkl. Tifogruppen har bestämt deklarerat att de inte ligger bakom just denna banderoll och när den visades upp före match så var man helt eniga om att den absolut inte skulle tas med till Söderstadion, av väldigt självklar anledning. Den är ju bara så dum. Oerhört dum.

På plats på läktaren så är det som vanligt vid liknande tillfällen, majoriteten som står på plats deltar i tifon eller banderoller utan att egentligen ha en aning om vad som står på dessa. Inget konstigt i sig och dessa kan självklart inte klandras. Återigen, detta får stå för de individer som nu gick alldeles för långt och därför dragit omgivningens blickar till sig och därigenom drar Hammarby och dess supportrar i smutsen, eftersom omvärlden har en förmåga att döma kollektivt. Dessutom är detta så onödigt då jag förutsätter att de individer som trodde att de var skarpa när de skrev denna hyllning säkerligen tycker lika illa om Jackie Arklövs handlingar som vi andra. Ett kraftigt självmål helt enkelt, i ivern att få utlopp för sin frustration över polisen.

Ibland sviktar omdömet och om några Hammarbyare fortfarande känner sig trotsiga och i behov av att klippa navelsträngen genom denna form av aktion så kan vi andra bara ta diskussionen med dessa och göra allt i vår makt för att rikta dessa ungdomars passion och frustration i annan riktning och med andra uttryck.

BajenGruppen hoppas att detta ger en förklarande bild av det inträffade. Vi vill samtidigt uppmana alla att fortsätta att skänka en slant till Tifogruppen. Låt inte det inträffade drabba de killar som lägger ned tid och kraft för att skapa den del av vår läktarkultur som vi alla kan glädjas med.

/Frank Ågren / Sebastian Kuijpens / Jesper Ribacka

Annonser

47 svar to “Angående polisbanderollerna på läktaren”

 1. Daniel Says:

  Att påstå att polisen orsakar problemen vid stockholmsderbyn är bara fånigt. har själv varit polis på flera derbyn och aldrig någonsin sett en polis starta ett upplopp.

  Däremot har jag sett hur maskerade ”supportrar” sprungit och slängt flaskor, gjort gester och betett sig allmänt hotfullt. Det är både en rättighet och en naturlig reaktion att försvara sig när en 75:a träffar dig i hjälmen.

  Jag kan gärna ta med er till stationen någon dag, låta er sätta på er en kravallhjälm och sen känna hur det känns. Det är att jämföra med att någon smäller en slägga i skallen i på dig, hjälmen i sig skyddar bara mot skärsår men inte från själva smällen.

  Så länge folk beter sig på ett sansat sätt både mot andra supportrar och poliser, så blir det aldrig några kravaller. Men när någon bestämmer sig för att ett bra sätt att ta ut aggressioner är att kasta flaskor och stenar mot poliser, hästar och hundar – ja, då ber man liksom om bråk.

  Och tyvärr blir även oskyldiga drabbade av våldet när huliganer och poliser drabbar samman, av samma anledning som så få huliganer åtalas – de gömmer sig i den stora massan, och det tragiska är att den stora massan aldrig gör något och då har man som polis dessvärre inget val än att skingra folk och då drabbas även oskyldiga.

  Istället för att blunda för de egna problemen och ge polisen skulden för allting, så kanske ni inom Hammarbys supporterled bör titta inåt i er själva.

  Fokusera mindre på polisen – för jag lovar, det finns inte en snut i Stockholm som vill ha någonting att göra med gapiga snorungar på fotbollsmatcher och allra minst vill man ha bråk med samma snorungar – och mer på hur ni kan komma åt de destruktiva elementen i era egna led.

  Polisen använder våld mot fotbollssupportrar för att fotbollssupportrar använder våld mot polisen. Få tag i de jävlarna som kastar gatustenar på poliser och polishästar och se till att få dem avstängda från arenorna, så ska ni se att problemen med polisen minskar också.

  Polisen attackerar inte supportrar oprovocerat, även om många supportrar vill hävda det, och går ni till botten med problemet och gör er av med huliganelementen som hetsar mot polisen, så kommer polisen inte behöva ingripa någonsin.

 2. Jobs Says:

  Daniel du kan ju dra på dig en bajentröja och följa med på bortamatch i göteborg eller malmö så ska du få se hur det känns att bli behandlad som ett djur.

 3. Jimmy Says:

  Det var bland det värsta jag läst.

  Har sett 20 Allsvenska matcher på plats i år och inte varit i närheten av att trakasseras av någon polis. Jag förstår inte hur Bajengruppen med Frank Ågren i spetsen kan uppvigla till ännu mer polishat.

  Nu ska det låta som att det var polisens fel att någon virrig bajare fick ut sitt budskap. Att inte helt och hållet ta avstånd från detta anser jag är helt horribelt.

  Jag kommer själv från en ort inte långt från Malexander och jag lovar er, hela södra Östergötland var i chock. Arklöv-hyllingar på sin egen ståplats är inget man viftar bort med ”Bakgrunden till de banderoller som presenterades i klacken före matchen mot Elfsborg är att ett stort problem för den vanliga supportern som går på match idag stavas polisen” eller ”ingen jag talat med ur Tifogruppen eller de andra närvarande grupperingarna förklara vem som trots allt fått för sig att plocka med banderollen eller varför”.

  Ta erat ansvar.

 4. Mattias Says:

  ” Jag har fått det förklarat för mig att några av dessa individer var: unga, påverkade av alkohol, tyngda av Hammarbys utsatta läge, upphetsade och frustrerade av sina negativa erfarenheter av polismakten och med att för stunden överflöd av testosteron, adrenalin och lättillgängligt vi-mot-dem-hat.” Skriver Frank Ågren.

  Frågan är varför inte Hammarbygruppen med just herr Ågren i spetsen ser till att dessa individer utesluts ur supporterleden. Eller vågar inte herr Ågren ta strid mot dessa individer av ren och skär rädsla? Är han en liten fegis som när det hettar till inte vågar stå på barrikaderna och verkligen fördöma vissa så kallade ”ultrasgrupper” och se till att dessa bli portade från Söderstadions läktare.
  Jag trodde herr Ågren hade mer ”balls” än så men tydligen inte.

  Vore kul med ett svar från Herr Ågrens sida men det är väl för mycket begärt antar jag.

 5. Mattias Says:

  Här står det ju klart och tydligt, vilka som ligger bakom: http://www.s1050805.crystone.net/

  Frank Ågren och övriga i Hammarby, visa att ni har ”guts” nog att porta dessa individer från Söderstadions läktare.
  Som sagt. Något svar får man nog inte… för när det hettar till då kryper herr Ågren tillbaka under sin lilla sten igen.

 6. Anton SB Says:

  Mattias:
  Jag är medlem i en ultrasgrupp, varför exakt tycker du att jag ska bli portad från Söderstadions läktare?

  Varför ska jag ta ansvar för något som jag inte har gjort?

  Kollektiv bestraffning är förbjudet enligt fjärde Genèvekonventionen.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kollektiv_bestraffning

  Man kan skämta om Hitler och mycket annat men tydligen inte om en snubbe som sköt en polis för 10 år sedan.

 7. Peppe Says:

  Den som säger att polisen är dom som startar kravaller, oroligheter o.s.v. är temjfan helt jävla slut i huvudet.

  Jag är en fullt normal fotbollssupporter som åker land och rike runt och ser mitt lag lira boll.
  Jag kan säga att jag aldrig någonsin haft problem med någon representant för ordningsmakten eller annan ”ordningsperson”.

  Vad beror då det på eftersom det enligt författarna verkar vara så att det står poliser i varenda gathörn som bara väntar på att slå en supporter sönder och samman.

  Ja en bidragande anledning kan ju vara att jag uppträder i enlighet med vad som normalt krävs av en medborgare i konungariket Sverige.
  Jag kan ta några pilsner men dricker mig inte sanslöst berusad och dricket mig inte heller starkare och ballare än vad jag egentligen är. Kort sagt, jag låter inte alkoholen förändra mitt beteende.
  Jag åtföljer de påbud som deklareras från arrangerande förening, polis m.fl.

  Jag kan tycka precis hur jävla illa som helst om vissa av dessa påbud,
  men att försöka ändra dessa genom våld och liknande är knappast rätt sätt.
  Antingen rättar man in sig i ledet och jobbar för en förändring genom andra kanaler eller så får man stanna hemma och se matchen på tv.
  Varför ska vi fotbollssupportrar kunna sätta oss över allt och alla bara för att vi ska kolla på fotboll? Har aldrig förstått den logiken.
  Idag verkar det som om vissa tycker att så fort det är fotboll på gång så gäller helt andra lagar & regler. För det ingår i ”supporterkulturen”.

  Många arrangemang är idag helt undermåliga, men för att få tillstånd en förbättring så bör självklart diskussioner föras med berörda instanser.
  Här bör supportergrupperingar ges större inflytande. Något som jag upplever saknas idag.
  Fotbollförbundet och andra berörda måste öka sin förståelse för oss som besöker deras arrangemang.

  Men alldeles oavsett så finns det inget som ursäktar det som man ser i anslutning till i stort sett varendea derby.
  Överförfriskade, drogpåverkade oftast unga individer som i skydd av fotbollen och den stora massan ska leva ut sina aggressioner.
  Där har vi det egentliga problemet, men det är alla supporterorganisationer alldeles för rädda för att ta tag i. Istället är det mycket lättare att skylla ifrån sig på än den ena än den andra.

  Om det rensades upp i leden så skulle inte heller polisen behöva finnas på plats i så stor omfattning som nu.

  Kort sagt: Det är knappast ordningsmakten som är det egentliga problemet utan ett (alldeles för stort) antal element i våra egna led.

  OBS! Därmed inte sagt att det inte finns poliser som missköter sig och tar tillfället i akt och slår lite extra med batongen när det väl hettar till.
  Som i precis alla yrkesgrupper så finns det folk som inte klarar av sitt jobb eller sköter det mindre bra.

  Men jag har fruktansvärt jävla svårt att se varför anhöriga till de båda mördade polismännen ska behöva lida för att någon finnig pubertal hammarbyare fått en batong i skallen i Björns Trädgård.
  Den som ser den kopplingen bör förmodligen läggas in på ett ställe där personalen går i vita rockar och det finns spännband i sängarna.

 8. Mattias Says:

  Anton SB: Du resonerar ju som en påse nötter. Du ska förstås ta ansvar just för att du inte gjorde något. När du såg banderollen skulle du ha gått dit och sett till den försvann från läktaren eller togs ned direkt.

  Och dessutom har inte så kallade Ultrasgrupper på en fotbollsarena att göra. Tror nog att en klubbs supportrar klarar sig rätt bra utan er ”hjälp” Varför inte gå på matchen som vanlig Svensson? Nej det är förstås inte tillräckligt ”tufft”. Det är mycket häftigare att spela ”Allan Ballan” med sina polare i stället.

 9. Bruno Says:

  Mattias- Har du inte insätt att det sas direkt att den inte ska komma upp för att innehållet är jävligt magstarkt men att någon random snubbe tydligen har varit och hämtat upp den ändå…

  Alla människor gör fel någon gång och dom som gjorde banderollen gjorde ett felsteg men insåg att den inte skulle upp men den hamnade olyckligt på arenan ändå.
  Tror knappast du har varit helt felfri i ditt unga liv heller?

  Och att fortsätta spä ut sitt hat på nätet föder bara vidare på medias intresse för detta och kommer att ältas vidare på…

 10. Anton SB Says:

  Mattias du har inte båda fötterna på jorden märker jag. Jag följer Hammarbys alla matcher på plats, såväl borta som hemma. Jag lägger ner otroligt mycket ideell tid och pengar på mitt kära Hammarby.

  Kan du försöka förklara igen varför jag inte hör hemma på en fotbollsarena då jag inte riktigt tycker att det framgick av ditt tidigare inlägg. Och snälla försök komma med något mer konstruktivt än att jag resonerar som ”en påse nötter”.

  Under en match har man som medlem i en Ultrasgrupp ganska mycket att hålla koll på vad gäller flaggor, trummor och annat som bidrar till atmosfären/stämningen. Att du begär av mig att jag ska hålla koll på och ta ansvar för allt som händer på Hammarbys läktare under en match är ju helt jävla absurdt. Somna om.

  Sen ser jag banderollen som ett skämt och det står jag för. Var inte en idiot nu och förutsätt att min grupp eller alla andra ultras tycker exakt som jag. Eller alla andra Hammarbysupportrar för den delen. Men jag står för det jag tycker och som vanligt när pk drevet drar igång blir det storm i ett vattenglas.

 11. eva Says:

  TA ERT ANSVAR!!!
  Skyll för f-n inte på polisens närvaro för att ni har fullständigt omdömeslösa individer i era led.
  Banderollerna är ERT gemensamma ansvar!!!!
  Hade det inte funnits problem (läs idioter) inom supportergrupperna kring fotbollen hade poliserna inte behövts för min och mina söners säkerhet.
  Att ni sen lägger tid på att bortförklara omdömeslösheten på polisnärvaro, fylleri och tabelläge mm är horribelt.

  Vad tycker du Frank Ågren, att jag ska säga till mina söner när de fått ta skit och stå till svars för ert usla beteende?
  Att laget vi håller på har Sveriges sämsta supportrar?

  /Skåning

 12. Anton SB Says:

  Peppe: Vi lever nog i lite olika verkligheter du och jag. I min verklighet är det poliser som ljuger mot supportrar i tingsrätten, kör över barn utanför råsunda, sprutar vårdslöst med brandsläckare på bajenläktare så 12åriga flickor får åka ambulans därifrån osv osv osv. Allt detta pågrund av dålig självsanering hos polisen och dålig polistaktik. På en match med 30 000 besökare är det mycket känslor inblandade och då kanske det inte är så smart att släppa alla rivaliserande supportrar samtidigt och dessutom till samma t-bana/pendeltåg. Finns mycket att förbättra i Poliskåren.

  Jackie-banderollen var ett skämt(som sen ansågs för magstarkt så därför lämnades banderollen i tifo-boden). Det har fått för stora proportioner. Bara för att dra en kort parallell, borde inte alla tidigare bandmedlemmar i Ebba Grön landsförvisas och få förbud att skapa musik? Dessa vandaler har ju gjort en ”Skjut en snut” låt, hur kan man hylla polismördare????!!!! Folk borde ta sitt ansvar och lyncha Thåström och Co! TA DITT ANSVAR SOM SAMHÄLLSMEDBORGARE!!

  Kan bara tänka mig hur många poliser som har sjungit med i ”Staten och Kapitalet” på någon blöt personalfest.

 13. Mattias Says:

  Man blir ju mörkrädd över den obefintliga läskunnigheten som finns hos vissa Bajare. Anton SB slutförde du lågstadiet? Jag tror nog det blivit bra stämning ändå utan Ultrasgrupper och annan sån pöbel på arenorna. Varför svarar du inte på min fråga i stället om varför du inte går på matchen som en vanlig Svensson på sittplats och som beter dig som en normalt funtad människa och inte som en primat i flock? Var och en är sin egen individ och kan du inte ens ta ansvar för dig själv, då ska du verkligen inte gå på en fotbollsarena. Och att du kallar banderollen för ett ”skämt” det gör ju en mörkrädd. Å andra sidan du har ju redan visat på dåligt omdöme genom att DU håller på Bajen och drar alla andra bajare i smutsen md ditt resonemang. Du är inte VÄRD att få gå på Söderstadion.

 14. Anton SB Says:

  Lever vi i en demokrati eller diktatur?
  Har vi åsiktsfrihet i Sverige eller ska jag stängas av från Hammarbys matcher för att jag är ”Ultrasupporter”?

  Har dom som tog upp banderollen på läktaren begått något brott?
  Om nej, varför ska dom då stängas av från Hammarbys matcher?
  Ska Hammarby döma folk när inte ens Svea Rikes Lag kan göra det?

  Förklara gärna hur ni menar när ni gormar ”TA ERT ANSVAR” och ”STÄNG AV IDIOTERNA”

 15. Mattias Says:

  Anton SB: Jag tror knappast polisen gör något helt utan anledning. Det är inte ens fel att två träter. Hade supportrarna bara skött sig efter matcherna och inte betett sig som encelliga amöbor efter matcherna och synnerhet en förlust, som ni verkar ha enormt svårt att ta, så hade allting varit betydligt lugnare kring matcherna. Som sagt, det är inte ens fel att två träter.

 16. Bruno Says:

  Mattias- skulle vara kul om alla som gick på bajens matcher satt ner klappade ibland och fick njuta av den ”underbara” fotbollen som spelas där?

  Vart tror du bajen hade varit utan sina livliga supportrar och framför allt ultrasgrupperna som medför till denna stämning?

  Det har skett ett snedsteg är väll ingen som säger något annat dock kvarstår ju faktum att någon har tagit upp den fast det sas att den absolut inte skulle upp för sitt magstarka innehåll…

  Sen att du anser att vissa inte ska få va bajare, stoppa ner huvudet i sanden igen det är dessa grupper som representerar bajen över hela landet varje match vilken dag som helst, tar ledigt ifrån jobb och etc bara för att åka och stötta sitt lag så ge dig för fan…

 17. Mattias Says:

  Bruno: Det är ju just det som är problemet att dessa element representerar Bajen när de reser runt landet och skämmer ut oss. Och stötta laget det kan man göra utan att dra upp banderoller med inte helt rumsrena budskap. Se på England vilken enorm stämning det är på matcherna där med bara sittplatspublik. Jag har varit på Anfield i Liverpool och varit med om bättre stämning där än vad jag någonsin varit med om i en match här i Sverige. Och där är det bara sittplatspublik. Kan de så borde vi kunna.

 18. Anton SB Says:

  Vad skönt Mattias att du inte har ensambestämanderätt på Söderstadion eller i vår gemensamma klubb Hammarby IF. För jag kommer fortsätta gå på Söderstadion och följa Hammarby i vått och torrt tills den dag jag dör. Oavsett vad du tycker om mig pga att vi har olika åsikter.

  Är du inte lite trångsynt som säger att jag inte är VÄRD att gå på Söderstadion pga våra meningsskiljaktigheter?

  Mattias:
  ”Varför svarar du inte på min fråga i stället om varför du inte går på matchen som en vanlig Svensson på sittplats och som beter dig som en normalt funtad människa och inte som en primat i flock?”

  För att jag inte vill, haha, simple as that. Jag vill stå i klacken och leva rövare och stötta Bajen med sång, flaggor och leva ut mina känslor.

  Vem dog och gjorde dig till diktator?

  Jag tar ansvar för MINA handlingar ingen annans.

 19. Bruno Says:

  Mattias- har du varit med på en bortaresa någon gång? Har du blivit pissad i ansiktet varje gång du sätter din fot utanför sthlm?

  Innan du har någon som helst vetskap om vad som händer på en bortaresa tycker jag du ska stänga igen…

  Skönt att bajens publik inte bara består av sådana som dig…

 20. Namn Says:

  Jag slutade gå på Derbyn när jag blev påkörd bakifrån på trottoaren av en polisbil. Vi gick lugnt och glatt mot vår läktare när det inträffade.

 21. Rainman Says:

  Mattias, Jag hoppas att du inte är Bajare!

  Det är synd att Banderollen kom upp på läktaren även fast den inte skulle det!
  Tycker att dom i Bajengruppen ska ta kontakt med grabben som tog upp banderollen och ta ett ordentligt snack med honom.

 22. fmnfm Says:

  Asså polisen är så jävla aggressiva mot alla åldrar så säg aldrig att dom inte gör ngt!!! Och btw Daniel är världens dummaste polis!! alla vet att alla kravall poliser är kriminella och vill slåss bara att dom inte vill åka in för det…

 23. fmnfm Says:

  ”Jag tror knappast polisen gör något helt utan anledning”

  Okej mattias vad är det för anledning att göra illa en flicka på 12 år?

 24. Anonym Says:

  Daniel, menar du att poliser inte oprovocerat attackerar folk?
  Jag rekommenderar dig att läsa boken Sveriges Likas Lag, skriven av en gammal kollega till dig. En hel del saker kommer nog att klarna upp för dig då. Bara att hoppas att någon polis med tillräckligt med civilkurage vågar stå på sig och göra en liknande bok om fotbollen.

 25. Mike Says:

  Mattias, åk på en bortamatch till göteborg så ska du få se hur kul det är med polisen där.

 26. 08 Says:

  Man behöver inte ta avstånd från något man inte stod bakom till att börja med. Ignorera media, det är så dumt så det inte finns. Vart var alla upprörda artiklar när polisen gjort bort sig?

  De som försvarar polisen här kan faktiskt dra åt helvete. Jag som relativt normal bortaresande Hammarbysupporter har sett så enormt mycket skit från att man inte tror det är sant.

 27. 08 Says:

  …från polisen att man inte tror det är sant.

  Ska det naturligtvis stå.

 28. HU Says:

  Bara Bajare/HU har tagit och tar minst sagt kraftigt avstånd från denna typ av budskap, vi skulle aldrig någonsin befatta oss med dylika tilltag och vill samtidigt påpeka att vi arbetar aktivt mot den typen av yttringar, oasett vilket problem man har så löser man det genom att skaffa sig information och använda komunikation och inget annat, och vi betraktar detta tilltag som ett stort bakslag för hela hammarbyfamiljen oavsett vem som står ansvarig för detta!,

  denna typ av yttringar hör inte hemma någonstans!

 29. 08 Says:

  Mattias, du kommer inte långt med lögner.

  ”Se på England vilken enorm stämning det är på matcherna där med bara sittplatspublik.”

  Hahahhahaha.
  Ja, nej. Vet inte var jag ska börja. De flesta klubbars fans trotsar förbudet, men stämningen är trots det helt död. Ett skräckexempel på hur det kan gå om man agerar utan att tänka.

 30. Chefen Says:

  Fy fan säger jag bara.
  Jävla idioter och patrask som skriver en dylik banderoll. Jag skiter i om ni är unga, dumma och alkoholpåverkade. Tänk en gång till ändå!
  Jag lovar att det finns vissa fans som kommer att avstå från matcher pga av detta. Och det sista vi behöver nu är ännu mindre biljettintäkter.
  Tänk tänk tänk!

  Och till er andra som var närvarande när banderollen skrevs. Tänk ni med! Sätt ner foten och visa civilkurage. Förstör den där och då! Förklara för småskitarna att det där inte är rätt sätt.

 31. Andy Says:

  Jag älskar stämningen som supportrar skapar på matcher. Detta är ett måste. Att det finns supportrar som ser fotbollen som ett tillfälle att bråka, provocera och supa sig fulla kommer vi aldrig komma ifrån.

  Det är dock beklagligt och mycket talande att representanter för supportergrupperna vomerar ut förskönande förklaringar för att försöka förklara hur dessa handlingar egentligen bara är pojkstreck och borde ses med vissa filter. Det skrämmande i detta är att det finns en enorm tolerans mot sådant här beteende i supportergrupperna. Egentligen är man nog inte heller så sugna på att få bort de här grupperna, de tillför naturligtvis en fanatism och en mediabevakning. Samtidigt väljer man att gå ut och ta visst avstånd från händelserna för att få en ”ren” status i samhället och därmed kunna hålla dialog med t.ex. polisen och klubben. Men som sagt bara ”visst avstånd” genom att man alltså betonar att det finns en bakomliggande orsak till att det blev som det blev (i det här fallet var polisen lite taskiga).

  Men det finns naturligtvis inga poliser som startar upplopp, hoppar på oskyldiga på lugna gator osv. Däremot finns det självklart massor av fall av övervåld.

  Men det är ingen hönan och ägget diskussion det här, hur gärna supportrarna än vill tro det. Om inga supportrar kastar flaskor, provocerar, slåss osv så kommer inte heller några tillbud att ske. Det kan inte ens Ågren och kompani förneka.

  Hur når man då dit? Jag tror att det första steget är att bestämt utesluta dessa supportrar och ta avstånd från alla handlingar utan att svepa in dem i förmildrande omständigheter. Om inte detta görs så kommer det helt enkelt aldrig bli lugnt kring fotbollen. Bollen ligger helt klart hos supportrarna, oavsett om polisen agerar fel emellanåt. Inse det!

 32. Serval Says:

  Vem pissar på vem? Att hata polis är tydligen viktigare än Hammarby. ”Har du blivit pissad i ansiktet varje gång du sätter din fot utanför sthlm?”… man undrar: är det verkligen så varje gång det är bortamatch? Och vad har det med krigsförbrytaren Jackie Arklöv att göra? Skäms! Ellos var sista matchen som jag la min tjuga i i tifohinken.

 33. Hugo Says:

  Serval >>> ”Är det verkligen så varje gång det är bortamatch?”
  Ja VARJE gång man besöker en stad med lag som har lite större supporter-grupper (läs Gbg, Malmö osv, inte Halmstad och Kalmar) så beter sig polisen som om man är boskap. Man behandlas inte som en vanlig medborgare en matchdag i Göteborg, det är fakta så försök inte säga något annat förän ni varit där.

  Och varför låta Tifo-gruppen sota för en olycklig banderoll? De står inte bakom alla banderoller på Hammarbys läktare.
  Då skänker väl jag 40 spänn då för att kompensera för idioter som dig!

 34. johan Says:

  tagga ner. Har rest runt i rätt många år själv och sett otroligt mycket skit utfört av poliser, men blir man behandlad som boskap varje gång man besöker en stad kanske man ska börja fundera på sitt eget beteende också. Random exempel: går man runt i malmö en halv dag och skriker hora och fitta efter all skånebrudar så får man kanske finna sig i att tillslut tillbringa några timmar i fyllecellen.

  har också många gånger vart med om att vi bortafans på ett lugnt och fredligt sätt gett fan i vad polisen säger, säger dom gå höger så går vi vänster. om alla håller en schysst attityd så blir det sällan bråk då. drar man upp halsduken över ansiktet och börjar sjunga jackie-ramsor istället, ja vafan tror ni kommer hända??

 35. Mattias Says:

  Fortfarande inget svar från Herr Ågren här på det inlägg/kommentar jag skrev. Som vanligt sticks huvudet i sanden så fort minsta lilla kritik vädras. Tragiskt.

 36. Andy Maxelius Says:

  Förstår inte varför ni ber om ursäkt, ni menade ju det som stod på banderollen. Stå för det istället! Stå upp för att ni är ultras!! Tycker jag det var bra gjort!!

 37. fmnfm Says:

  Serval?? ingen har sagt att polishatet är viktigare än bajen i såfall så skulle vi stå utanför poliskontor!!!!

  ALLA SOM SLUTAR LÄGGA PENGAR I TIFOHINKEN ÄR DUMMA!!

  JUSTE VAD SKA NI SÄGA NU???

 38. SickBoy Says:

  Eva>>

  Du skriver under med ”Skåning”…varför håller du ens på Hammarby om du är från skåne? Gillar du inte längra Bajen för en dum banderolls skull? Bra, stick, vill inte ha dig på Söderstadion ändå! Så mycket ”gillade” du Bajen!

  Kan säga att jag själv har blivit misshandlad av polisen. Har kanske inte varit oskyldig alla gånger men iaf dom flesta. Inte så roligt att bli brutalt nerslagen av ett batong-hugg i njuren när man står oskyldigt och snackar med polarna på Göteborgs central-station och därefter bli sparkad och överöst med batongslag mot huvudet när man ligger på backen utan att kunna andas och oförmögen att ta sig upp!

  En kompis syster var på ett derby mellan aik-dif med sina två söner, som är 8 och 10år gamla, och var tvungen att hoppa undan med båda barnen för att inte bli påkörda av polisen som helt besinningslöst körde in i folkmassan. Och nej, det var inga huliganer där..

  Suck..blir så trött på folk som inte tror att poliser behandlar folk som skit utan att man har gjort nåt!!

  Och Daniel..du har varit polis på derbyn och aldrig sett en polis bruka övervåld eller misshandlat oskyldiga? Då såg du kanske inte den ca 45-50åriga kvinna som fick mottaga batongslag för att hon inte..öhh, jag vet faktiskt inte..inte gick tillräckligt fort kanske. Du kanske missade det! Eller alla gånger polisbilar har kört rakt in i folkmassor, oavsett om det är huliganer eller inte så är det i min värld mordförsök!

  Självklart om du kastar flaskor och bråkar mot polisen får du ta en omild behandling tillbaka men hela den här protesten handlar ju om att vanliga fotbollssupportrar blir behandlade som skit! Och nej, jag säger inte att alla poliser är på det sättet. Har själv pratat med poliser som beter sig som normala människor.

 39. TheInsane Says:

  Jag förstår inte polishatet. Precis som andra redan skrivit här är det knappast polisens fel att det blir kravaller. Visst de gör säkert fel ibland men problemet ligger inte vid polismakten. Problemet ligger hos de supportrar som uppträder hotfullt och är ute efter bråk.

  Gick med i delar av den trupp som kom med Infernotåget mot AIK nu senast. Många var positiva och glada men för många valde att maskera sig och uppträda hotfullt. Detta utan att något hade hänt. Så fort vissa såg en polis hördes glåporden. Detta helt oprovocerat.

  Nu senast mot DIF blev det också oroligheter även om jag försvann innan det mesta utbröt.

  Varför skyller ni på polisen? Problemet ligger hos de supportrar som är omogna nog att inte kunna hantera sina känslor. De som förstör en bra upplevelse med fin fotboll.

  Jag säger att bråkstakarna borde uteslutas från supportergrupperna (inte hållas om och skyddas som de gör nu) och förbjud dem att gå på matcher. Utan idioterna som faktiskt hetsar och vill ha bråk skulle inte polisstyrka vara nödvändig vid match. Nä, bort med idioterna som vill slåss. Gör man detta försvinner problemet.

 40. Peter Says:

  Suck!

  Om folk kunde inse vad det hela handlar om istället för att kasta skit.

  SickBoy sa en bra sak här ovan; ”hela den här protesten handlar ju om att vanliga fotbollssupportrar blir behandlade som skit”. Det är just vad det handlar om.
  DÄRFÖR är det mycket olyckligt att den här banderollen kom upp mitt i allt och tog fokus från vad som egentligen ville sägas.

  Jag har gått på en hel del derbyn och åkt på ett antal bortamatcher. Klär mig oftast i matchtröja och har aldrig maskerat mig med halsduk eller liknande, är varken ”huligan” eller ”ultras”. TROTS DETTA har jag alltför ofta upplevt helt onödigt agerande från poliser! Både gentemot mig själv och mot andra supportrar. Detta gäller allt från ”bara” ett drygt bemötande, typ ”åk hem 08-jävel”, till vad jag anser är rena mordförsök med piketbussar som körts rakt in i folkmassor.

  Till slut tröttnar man, blir man illa bemött gång efter gång helt utan anledning så tröttnar man till slut och ett sk ”polishat” föds.

  Tänker fortsätta följa Bajen, såväl hemma som borta, men mitt förtroende för poliskåren är förbrukat!

 41. Hugo Says:

  Johan >>> Självklart har vi supportrar anledning att se över vårat beteende men det är fortfarande så att polisens beteende många många ggr är grymt mycket värre än vad situationen från början kräver.
  Att en polis inte klarar av att agera professionellt (se rapporterna från senaste resan till Gbg, polisen bjuder upp till 1 mot 1 fight? Vad fan är det liksom?) och under de speciella omständigheter som krävs för en fotbolls match gör ju att man undrar hur fan de egentligen fick jobbet.
  De provocerar väldigt ofta igång något mycket större eftersom de uppenbarligen inte kan hantera folkmassor och folk som är påverkade av alkohol.

  Mattias >>> Varför ska Frank svara dig? Varför ska han svara alls? Han har inte gjort banderollen och vet inte mer än vad som står ovan.
  Vad har du förresten kommit med för konstruktivt i denna debatt alls? Sluta vara en jävla haverist och kom med någon konstruktiv kritik så kanske man kan ta dig på allvar.

 42. bedrövlovich Says:

  Visst, man ska väl kunna diskutera det valda exemplet, jackie arklöv alltså, men det största problemet ser jag glida bort från all uppmärksamhet och det är missnöjdheten för POLISEN, banderollernas syfte! Fan, fan, fan….

  Jag måste säga att om man(polis myndigheter, politiker, massmedia, allmänheten) väljer att blunda för det riktiga budskapet för banderollerna så står jag fan för Jackie Arklövs tidigare handlingar. Det är ju bara på det sättet man någonsin får någon jävla uppmärksamhet. No justice, no peace.

 43. frickster Says:

  Diskussionen kring Jackie Arklöf banderollen är ju bara löjlig. Har nån frågat varför tonåringen satte upp banderollen? Nej. Men vissa spekulationer verkar troligare än andra. Det troligaste är att tonåringen inte ser det som okej att va med och döda två poliser, var nynazist eller behandlade människor som djur på balkan. Tonåringen hade andra avsikter till varför han ville säga att Jackie Arklöf va ball.

  Så vad är det stora problemet? Att han inte tänkte på hur alla andra kommer tro att han ser upp till det Jackie Arklöf gjorde och därför såra andra med sina åsikter. Men vem fan bryr sig? Det e ju typ som när Sid Vicious hade en stor svastika på t-shirten. Den hade inget med nazism att göra, den hade att göra med att han kunde ha på sig vilken jävla symbol som helst utan att han brydde sig om hur andra tolka den.

  Att förbjuda att man använde sånna symboler, skulle va som att förbjuda Schindlers list eller våldsamma filmer. Skådespelarna som spelar nazisterna eller skurkarna är inte skurkarna utan utgör sig för att vara någon annan än sig själv. Istället för att ha kostym som skådespelarna så använder sig tonåringen banderollen för att visa att han stod för något annat, på samma sätt som Sid Vicious och svastikan.

  För att den frågan ska bli intressant att diskutera så måste man diskutera om vissa symboler, där med också visst språk, ska vara förbjudna att använda. Något som inte görs idag då de flesta tycker att man ska få säga vad man vill, med undantag vissa basal förolämpningar till grupper.

  Daniel: du beskriver våldet från polisens situation, hur hemskt det är och varför polisen använder våld. Men en hel lösning på problemet föreslår du inte. ”Hammarbys supporterled” tittar redan inåt i sig själv. Du kanske inte har märkt det? Att många öppet tar avstånd från våld? Och att diskussioner, som denna, tar form i flera delar av supporterkulturen. Hur som helst så löser det inte hela problemet. Den andra halvan av lösningen är att polisen tittar inåt i sig själva.

  För att två grupper ska dela samma värderingar måste man först förstå varför man inte delar dem. Så polisen måste fundera på vad man själv gör som får ”huliganerna” att vilja attackera polisen. Kan det ha något med erat egna beteende? Eller hur man hjälper till att bli negativt tolkad?

  Att polisen är helt utan orsak till varför våldet förekommer är helt förvrängt. Det är som att säga att polisen inte befann sig runt omkring råsunda eller dirrigerande vart man ska gå när man är i Sveriges baksida. Polisen är en auktoritet som bestämmer mer över än runt omkring derbyn och bortaresor än vad polisen gör i andra evenemang. Här går det att diskutera om det går att ändra på något från polisens sida, så att vissa inte längre slå er. Kanske man kan organisera utsläppen på derbyna bättre? Samarbeta med SL bättre så det inte blir feta köer ner till tuben? Kanske går det att hålla sig på avstånd från de som är packade och arga och visa sig först när det uppstår något riktigt problem, såsom att någon blir skadad?

  Ditt uttalande blir liksom betydelselöst då det är den ända som nämns. I media säger man bara att det är supportrarnas fel. Ingen vill diskuterar polisens roll. Varför är det den ända synpunkten som är värd att nämna?

 44. Forza Says:

  Jag tycker som nästan alla att banderollen va oerhört onödig och inte hade bra budskap, borde verkligen inte ha tagits upp, nu kom alla blickar och media på den här, istället för de andra som jag tycker va sköna som t.e.x ”Huliganen idag bär inte burburrykeps, han bär en polisuniform” m.m

  Sen det där med att polisen startar kravaller osv, polisen kanske inte startar kravaller t.e.x som utanför Råsunda i det senaste derbyt mot Djurgården. Djurgårdssupportrar väntade på en krog precis vid norra, det blev såklart uppretade känslor men polisen var emellan båda supportergrupperingarna, men när sen poliserna kommer med hästar och inte har någon som helst respekt utan bara rider rakt in där alla vanliga hammarbyare står är oacceptabelt, de tvingar helt vanliga personer att backa och viftar hotfullt med piskor (!)

  Kan ta ett till exempel som utspelas inne på arenan, och det var aik derbyt när det blev tjafs mellan hammarbyklacken och aik supportrar på östra, polisen försöker knappt stoppa det till en början utan låter bland annat mynt och stolar hagla mellan supportrarna, sen efter c.a 5 minuter skjuter de med pulversläckare på hammarbysupportrarna… det också helt oacceptabelt.

  Där är två exempel för er som tvivlar på övervåld, tjänstefel och mer inom poliskåren.

  Men jag är inte anti-polis, funderar lite på att bli det själv faktist, det jag menar är att det finns idioter överallt..

  Polisen skulle tjäna så mycket mer på att försöka prata med supportrar istället för att skrika och vifta med batongen.

  Och snälla folk sluta inte lägg pengar i tifo hinken, det var knappast dom som gjorde banderollen… och dom grabbarna lägger ner så mycket tid och sliter för klubben, så snälla visa ert stöd ni också, det är i sånna här tider som spelarna behöver stöd av supportrarna genom sång, tifo m.m så jag tycker vi alla lägger en extra tjuga i tifohinken och visar Sverige att, det är vi som är Hammarby.

 45. Bara en Jackie Arklöv… « Forever United Says:

  […] kan tycka det är lite beklagligt att en banderoll som tydligen inte ens skulle kommit upp på läktaren gjorde det och då tog fokus från resten av arrangemanget som skulle belysa polisens brutala […]

 46. Uffe Says:

  Tack (Bajengruppen) för skrivelsen som eventuellt skildrar vad som hände i samband med banderollen.

  Självklart kommer jag dock aldrig mera lämna ett bidrag till Tifogruppen då de i och med denna handling fullständigt förlorat mitt förtroende.

  Det blir inte ett öre till

 47. Rensa ut skiten… « Frankie Boy Says:

  […] rensning av läktarna. Det är nämligen till stor del den responsen jag fått sedan debatten om Arklövbanderollen senast. Lika infantil som själva banderollen var, lika häpnadsväckande är majoriteten av […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: